Het nieuwste schrijven

http://fotofilosofie.skynetblogs.be tentoonstelling park Vredestoren EbenEmael tot juli 2018

http://hetvoortijdigtestament.skynetblogs.be acht boekdelen, in totaal 1944+ bladzijden

vervolg in Nederlands    http://diepzinnigletterzetten.skynetblogs.be 

 

continuation in English  http://7internationalblogs.skynetblogs.be /  

but the newest on : http://filoview-art.skynetblogs.be/

 

Het nieuwste Schrijven

Twee voor zes, duidt de wekker, die al meer dan een jaar stil staat, aan. Wat een wijzers ! Niet geboegeerd…en toch zoveel gebeurd in die tijd. Onnodig om in dit verhaal veel over tijd te filosoferen, hij bestaat gewoon in een aantal dimensies en hij bestaat ook weer niet; je kan er in je hoofd, of waar zich dat in alle betekenissen ook bevindt, over breken; je kan met de tijd spelen, naar voor, naar achter, stil zetten zelfs, je kan de tijd dingen laten doen… en er geduldig mee leren omgaan.

Ruimte. Niet alleen tijd is relatiever dan je denkt, ook ruimte.   In het Hageland en het geheel van zijn buren, het Vlaamse en Waalse geheel der landschappen en bewoonde grotten van de laatste paar eeuwen, ontwaakte vanmorgen eenieder alweer in shiften; behalve zij die de nacht om beroepsredenen of slapeloosheid in welke vorm van roes of bewustzijn dan ook, hadden doorgebracht.  Ook Octaaf werd wakker met één van zijn opdrachten in zijn achterhoofd : naast het opbouwen en afbreken en onderhouden van de Fotofilosofie tentoonstellingen die hij met zijn lief had uitgewerkt en in het verlengde van het militeren in de partij, was hij ook nog doende het comité ‘Het Hageland wil nooit meer voor oorlog betalen’ uit te bouwen via een aantal te geven lezingen en inzage in zijn ruime bibliotheek hier rond. Immers, de machtige kwakzalver medicijnman uit ‘alle Staten mogen uiteenvallen-zodat de dollar beter heersen kan’ (behalve de Verenigde Staten dan), wel die maffiatip, president, eens te meer verlengstuk van alle lobby’s en zeker die van de wapenindustrie, had besloten dat ieder ander NAVO land zijn bijdrage aan die organisatie van 1 naar 2 percent moest optrekken.   Om te begrijpen wat oorlog is, lees even enkele werken daarrond indien je niet mee bent. Werken van Jacques Pauwels (‘de groote klassenoorlog’, ‘de mythe van de goede oorlog’, werken van Howard ZInn ‘de geschiedenis van het Amerikaanse Volk’ ; werken van Michael Parenti, en als je het liever in romanvorm hebt : Louis Paul Boon’s ‘Geuzenboek’ (want er was al oorlog voor het kapitalisme er was). Over hoe de strijd van de onderste lagen van de bevolking hiermee nauw verbonden is, lees misschien ook eens ‘ Liefde is het hele leven niet’ van Elsbeth Ethy over 150 jaar geschiedenis van de sociaal democratie en de partijen die er uit voort gekomen zijn, via een levensbeschrijving van Henriette Roland Holst. Voor meer analytisch werk kan je ook een aantal uitgaven van de anti-imperialistische liga en andere strekkingen bij Octaaf komen lezen; of encyclopedisch materiaal of een aantal linken naar meer bewustwording, letterlijk en figuurlijk te verkrijgen. Ook de filosofie, de instelling die individuen en collectieve verenigingen allerhande tegenover het leven in het algemeen hebben speelt naast de stoffelijke levensvoorwaarden en het bewustzijn een belangrijke rol in het ontstaan van oorlog.   Veel had Octaaf er reeds over geschreven, zoals je uit de titels van de onderdelen van zijn totaalwerk in iedere literaire vorm wel hebt kunnen opmaken… bij interesse moet je de essays, gedichten, kortverhalen, citaten, theatermonologen en foto –en videowerk zelf maar eens opzoeken.

Wat zou hij vandaag doen ? ‘De taal de genen’ van Steve Jones eens herlezen ? Rondneuzen in alle aantekeningen in zijn dagboeken ? Iets met de handen doen, vaak goed voor scherpe meditatieve overdenkingen. Of even herlezen wat hij onlangs geschreven had ?

Enkele van zijn jongste overdenkingen

Het veld in met de honden om te beginnen. Achter de kapel ‘Spikdoorn’ in 1655 gebouwd. Als kind nog met de peuterklas naar toe gewandeld en er in een nest rode mieren gaan zitten. Een kapel tegen ‘de koortsen’, hoe kan je daar nu tegen zijn, ze zijn nodig om steeds meer immuun te worden tegen ziekten, net als ook de nare ervaringen met mensen dat zijn. De honden leefden zich weer eens uit in het pas gemaaide gras en de peren waren weer groter geworden dan een paar dagen voordien. Hectaren geluk, uitwaaien in de wind tussen twee alinea’s door.  Op de Heinekensberg staat ook een kapel rond die tijd nog door een voorvader gebouwd, een Spanjaard van Scandinavië afkomstig, de kapel voor de ‘bedrukten’, vierhonderd jaar later zijn ze er nog zoveel ‘bedrukten’ die toe zijn aan iets zinnigs ‘gedrukt’ te lezen misschien, beter dan in de impasse van de massamedia blijven te hangen. Van blijven hangen gesproken, het kunstenaarsproject aan zijn woning zelf eiste een slachtoffer, een insect van nog onbekende origine bleef in de plakband vastzitten, groot drama, oplossing zonder benen te verliezen onmogelijk.

In alles zit evolutie. In het objectieve en het subjectieve. De reis van straling naar cel, organismen, instincten en emoties, positief of wachtend op ompoling, negatief…het goede gevoel, een soort sensitieve neutraliteit om met emoties van anderen kunnen om te gaan. De rationaliteit die het van de subjectiviteit overneemt en tracht om andere evenwichten in goed banen te leiden : economische evenwichten, sociale tegenstellingen, politiek anachronistische dingen, niet meer aan de nieuwe mogelijkheden aangepast.

Jokke, de slapende hond naast mij, slaapt door ook al rijdt er een vijftientonner door de straat.   Een lichte klik met mijn tong mijn gehemelte volstaat echter om zijn hond alert te krijgen.   Bewustzijn rond van alles, alomtegenwoordig. De merel die er met een friet van hem van door ging, zag hij niet haha.

Sommige meiden mijden mekaar. Sommige gozers denken te vormen een paar. De waarheid vaak te zwaar om dragen. Afvlakking. Spelletjes spelen brengt soelaas. Helaas. Tijdelijke verlichting, van welk ‘kunnen’ je ook bent, wijs of serpent. Veel gewoon voorbestemd…door wat vooraf ging.

Babykreten. Enkele maanden jong is ze. Toch zo oud als alles. Luister naar haar vreugdekreten hier in de tuin waarin wij haar buren zijn. Wat een prille, hoge wil tot leven aangaan. Schater maar, het leven wil met je meelachen, samen bannen we het trieste uit.

Tuinmadam op wielen. In de tuin aan de andere kant hiernaast rijdt een ouwe knar in zo’n elektrische kar. Het kan haar allemaal niet zo veel meer schelen. Geld genoeg, maar wat er mee te doen ? Kinderen economisch geslaagd; kleinkind inbegrepen. Een vriend komt haar soms gezelschap houden en onlangs kreeg ze een hondje als compagnon.  Wens ze in mijn plaats wat tijd voor de cultuur van de buren en zo weinig mogelijk onzin op TV.

Noteren maar. De hond likt m’n blote zomertenen. Zo beland ik nu in een ander stukje dan het gene dat ik net wou opkribbelen. Dat had dan moeten gaan over mensen die niet echt kunnen praten met mekaar. Omdat ze niet alleen hun eigen, maar ook de wereld niet verstaan. En zeker niet hun leiders. Want ze lijden.

Onvoorstelbare niet invoelbaarheid. Raar dat mensen wiens grote plezier het is, talenten in anderen te ontdekken, aan te moedigen en die met anderen te delen; regelmatig mensen tegen komen die het bijna nooit hebben over wat je zelf hebt neergezet. Laat staan de moeite doen om het te ontdekken…en indien wel, onmachtig, onwillig of zo ego gezind zijn, dat ze er niks bij te vertellen hebben. Ze lijken wel constant te zitten teLLen…zelfs geen telepathisch contact mogelijk.

Prima oefening, uitnodiging voor de proza die op komst zijn kan, dit soort neerpennen.

Vlierthee, rechtstreeks als bloem plukken, heel gezond. Gember, zoethout, matig met alles, Johannesolie, …dat daar nog geen Eurosong festival mee gewonnen is !

Hoeveel te koude en te hete dagen heeft ons moeder niet overleefd in haar laatste decennium, goed omringd, immer bewaakt door onze zus en haar helpende handen.

De meest nederige verdienen vaak het minste loon. Maken alles heel schoon. Steken zich in de schulden om nog boer te kunnen zijn. Zorgen voor ons eten. Slikken de wetten die hen verstikken. Dienen het algemene welzijn vaak onder aan de ladder.    Vaak constant in aanvaarding, aanvaring onvoldoende geleerd.

Een kanjer van een opdracht. De oorlogen stoppen. Maar daarom ook de sociale onwetendheid en de politieke inactiviteit van velen. Baden in comfort, zowel als lijden onder armoede, kunnen de mensheid zodanig verdommen dat multimiljardairs hun obscure dingen kunnen laten doen.

Jos van Venus. Niet dat hij van Venus is. Maar eenieder had een bijnaam. Een andere dan de officiële. Hij, afstammeling van ene Livinus, had nooit een auto. Altijd werkend als timmerman in loondienst en kleinschalig boeren of fruit helpen plukken om bij te verdienen. De kost voor zovelen regelen, zorg dragen voor. Kwam hem tegen in de bank, hij al ver in de tachtig ondertussen, vroeger kon hij nog te voet naar de bank, nu met sociale hulp en vervoer, want schaalvergroting denkt niet aan wie beneden leeft.

Pasfoto’s. De terreur is in ’t land. Na jaren te veel die oorlogsnaties in hun onzinnige plannen te hebben gevolgd. In sommige gemeentehuizen worden lachende gezichten op foto’s geweigerd, haardotjes, verborgen oren…wat een pover verzet tegen oorlog.

Muziek of een oplawaai van lawaai ? In alle talen bestaat er muziek met korte krachtige verhalen of met woorden vol met leute. De dag van vandaag heb je het monopolie van de big business met zijn megaconcerten en fabrieksmuziek; ‘house’ noemen ze het, ‘punk’ of ‘metal’ of wat dan ook…initiatieven genoeg om dit te doorbreken; kleinschaliger, hou het zo. Droef blijft de constatatie : in al die heisa in plaats van muziek ligt een soort nihilisme eerder, precies of dat het allemaal geen zin heeft, het leven.

Veel van wat je echt hoopte en waar je diep en lang getrouw aan een aantal opdrachten mee bezig was, komt op een dag op één of andere weg tevoorschijn; wordt waar. Dan voel je dat je leven in dit alles past, dan herinner je je de details die zulke dingen in je intuitie aankondigden. In je innerlijke communicatie wist je het vaak op voorhand, maar de weg hoe was niet altijd klaar; de juiste mensen die je steunden ontbraken soms, of soms was het niet aan hen, een bepaalde duw in de rug en waren jij en anderen er nog niet klaar voor.   Rondom je kreeg je al eens een teken dat het goed zat of waarom dit of dat nog niet eerder voorgevallen was.

De intensiteit van het beleven van de dag. Vaak zo propvol met alles wat wel of niet bij je past, beter aan anderen zouden worden toevertrouwd. Leef je leven en buig om wat individuele of collectieve evolutie afblokt.

Wees blij in het besef dat het je alle dagen, of de meeste dan toch, lukt om in heel veel vertrouwen en met veel goede wil de dagen te gebruiken om het observeren met steeds meer wijsheid te doen toenemen. Zodanig dat je zoveel mogelijk momenten vol van zin kunt beleven ! In ’t grote en kleine gebeuren van het dagelijkse bestaan. Alzo je voorbereidend op de eeuwigheid. Want na de dood ben je nog altijd straling; wat en wie dat dan ook moge zijn en welke uitwerkingen er ook van mogen uitgaan.

 

Gedachtenoverdracht. Een voorbeeld. Bij het maken van de Fotofilosofie werken namen we eens twee Chinese beelden als model. XX wist, maar had nog niet verteld dat Facebook een herinnering had gepost dat de publicatie van dat werk een jaar geleden was. XY begon over de beelden toe hij samen met XX in de tuin zat, en toen vertelde XX dat van de Facebook publicatie.

Belgenland. De schrik van generaties zit er nog dik in. Door elk ander Europees land bezet. Nooit door Rusland. Nu meegesleurd oh kleine landje in onnozele sancties tegen Rusland. Door heel Europa platgelopen in ’t verleden. Nu met Brussel, de hoofdstad afgeleverd…toch nog gerechtigheid in feite. Nu nog geschiedkundig en politiek inzicht en handelen tegen de oorlogsstokers in.

Wie weet welke andere genencombinaties uit het gemeenschappelijke oermateriaal nog gaan gevormd worden, tijdens onze tijd en ook nadat onze tijd is gekomen. Straling als voeding voor het hele proces.

Werd weer afgeleid door 101 praktische dingen 101 metaforen die ik te zeer in detail vertolken wou…en als je er niet aan begint…hou je ze niet vast, maar naar de toekomst toe komen ze wel eens weer piepen onder een andere vorm. Dus voorlopig weer geen kortverhaal of die grote roman met al die personages die je moet uitvinden…in ’t echte leven is dat eigenlijk veel interessanter te beleven via allerlei indrukken die je binnenkrijgt…je moet er soms wel de droevige kanten bijnemen.

De sleet van jaren kruip langzaam in je lijf en na zwaar werk paar dagen stijf. Nee ’t gaat nog niet in vlug tempo bergaf.

Soms wanneer je denkt ‘dat heb ik nu eens snugger opgelost’ komt er ’s morgens bij het overdenken van de dag, toch nog een nieuwe invraagstelling opduiken.

Hersens : Hert en Sense

De vorige dag is uitgerust. De nieuwe dag is leeg. Hoe zou de dag er uit zien, indien vandaag iedereen zweeg ?               http://hetvoortijdigtestament.skynetblogs.be

Nu werken aan de rest van deze roman die fragmentarisch kan gelezen worden : 

Deel A Geloven is een zoektocht

Deel B Filosofisch Verzet

Deel C Gedichten

Deel D Kortverhalen

Deel E Herinneringen en zo

Deel F Ach ja de Liefde

Deel G Filosofische Achtergronden

Deel H Bijzondere Energie

Deel I English Texts

Deel J Theatermonologen


                                                                                        

Lijst met titels en subtitels en linken

Mijn werk kan je ook fragmentarisch lezen, niet van pagina 2 tot 1940 en verder, via de titels die je belangstelling wekken en de linken en het internet , geraak je er wel.

Geloven is een zoektocht, een filosoof een detective.

 

http://blogfilosoof.skynetblogs.be panorama-blog--overkoepelende blog in sommige blogs komen schrijfsels uit andere blogs terug, sommige zijn vertalingen http://users.skynet.be/octo/index.html oldest blog after http://www.geocities.Athens/Olympus998 SOCIO http://filosofischverzet.skynetblogs.be/   about 200.OOO visits from 2006-2016 last 5 years worked less with it due to facebook http//filosofischverzet2.skynetblogs.be friends, hosts, gastauteurs ook en vrienden en hun artistiek werk http://blogverzet.skynetblogs.be hosts,me,  vooral gastauteurs socio politiek http://bloggen.be/conscience2008 referendumblog http://philosophicalresistance4.skynetblogs.be facebook : Octaaf Coeckelberghs Octo Filo Verzet (mainly French Posts) Philosophical Resistance English -- Fotofilosofie (with Thea S) http://philosophicalresistance4.skynetblogs.be  newest socio-politico blog

SOUL http://deblogfilosofen.skynetblogs.be/ filosofische essays rond wetenschap en spiritualiteit, limited visitors http://dichterbijdeziel.skynetblogs.be   zieletoestanden, spiritueel-scientific interpretation of ‘religion’, pretty well visited http://heerlijkoverliefdepennen.skynetblogs.be  en linken http://achjadeliefde.skynetblogs.be   visions on the role of instinct, emotion,love http://closertothespirit.blogspot.be psychological analyses and so http://zoveelsteromanidee.skynetblogs.be   special energies

ARTS http://blogkunstenaar.skynetblogs.be/http://deblogkunstenaar.skynetblogs.be/  http://noemgodgewoonhetleven.skynetblogs.be/ 3 blogs with mainly own films, PHOTOS (like every blog) to illustrate own poetry and short stories main poetry blog : http://snarenenwoorden.skynetblogs.be other alike blogs :http://octosfilopoeziepaginas.skynetblogs.be/  http://blogkunsten.skynetblogs.be/ stories and so artblog photo-words –‘diepzinnig letterzetten’---      :   http://poezietievefotoquotesvertelsels.skynetblogs.be        Facebook   poetry on music thanks to Frank L. and a Kido Sjorre Medium Havare Film :   https://archive.org/details/Mediumhavare2010Walden http://closertothesoul.blogspot.com   old story and so http://talespoemsessays.blogspot.be artblog with los of wisdomhttp://bloctaafblogartist.webs.com/ main English texts http://lovinglifeanart.blogspot.be schetsen,stories,oldest blog in this branche filosofisch verzet and philosophical resistance op Google en Google plus & Facebook , YouTube and Vimeo and Daily Motion  : search via Google zoeken—de blogfilosoof-theblogphilosopher less used blogs, rather collection blogs, less reviewed : http://hetvoortijdigtestament.skynetblogs.be http://deblogfilosooftheblogphilosopher.skynetblogs.be  http://voortijdigtestament.blogspot.be (oldest collection blog,more free style)

http://voortijdigtestament.blogspot.be http://bloggen.be/philosophicalresistance

 

Commentaren

  • de link voor het totaalwerk van de blogfilosoof

  • die link dus is http://hetvoortijdigtestament.skynetblogs.be het vervolg er op zal dus hier op de blogfilosoof verschijnen http://blogfilosoof.skynetblogs.be

De commentaren zijn gesloten.